جراحی پولیپ بینی با دکتر بیات شهبازی
اگر از علائم پولیپ بینی مانند آبریزش شدید بینی و تضعیف حس بویایی رنج میبرید و میخواهید هر چه سریعتر آن را درمان کنید، احتمالاً این مطلب به کارتان میآید، پس تا پایان با ما همراه باشید.
جراحی پولیپ بینی با دکتر بیات شهبازی
اگر از علائم پولیپ بینی مانند آبریزش شدید بینی و تضعیف حس بویایی رنج میبرید و میخواهید هر چه سریعتر آن را درمان کنید، احتمالاً این مطلب به کارتان میآید، پس تا پایان با ما همراه باشید.
دکتر محمدعلی بیات شهبازی فوقتخصص جراحی پلاستیک و زیبایی در تهران با بیش از 17 سال تجربه است که جراحیهای زیبایی مختلفی از جمله جراحی پولیپ بینی را انجام میدهد. دکتر بیات شهبازی دوره فلوشیپ خود را در زمینه جراحی پلاستیک و زیبایی به پایان رسانده است؛ بنابراین مهارت ایشان در حوزه جراحی پلاستیک تنها حاصل تجربه عملی نیست، بلکه با آموزش آکادمیک تخصصی وی نیز پشتیبانی میشود.
اگر مخاط بینی و سینوسهای آن بیش از اندازه رشد کنند، غدهای کوچک و نرم شکل میگیرد که به آن پولیپ بینی گفته میشود. این پولیپ غیرسرطانی معمولاً دو طرفه در ابتدا ممکن است فرد را با مشکلی روبرو نکنند و کسی هم نتواند آن را ببیند. ولی اگر پولیپ بزرگتر شود ممکن است راه بینی را مسدود کند و فرد دچار تنگی تنفس، عفونت، سردرد، سرفه، سینوزیت و تضعیف یا از بین رفتن حس بویایی شود.
هر فردی در هر جنسیت و سنی ممکن است دچار این بیماری شود ولی اگر فرد بزرگسال مبتلا به سینوزیت مزمن و آسم باشد، احتمال ابتلا افزایش مییابد. با دارو و اسپری کورتون موضعی میتوان پولیپهای بینی را کنترل و کوچک کرد ولی احتمال بدتر شدن آن بیشتر از بهتر شدن آن است. برای حذف کامل پولیپ بینی باید عمل جراحی انجام گیرد. جراحانی که تخصص آنها پلاستیک و زیبایی باشند میتوانند این عمل را انجام دهند. همزمان با عمل پولیپ بینی میتوان شاخک بینی را کوچک کرد. همچنین میتوان انحراف تیغه بینی را درمان کرد.
متأسفانه نمیتوان دلیل قطعی برای آن نام برد ولی میتوان ایجاد آن را به آسم، آلرژی، عفونت و آلودگی هوا ربط داد. علاوه بر این موارد، اگر فرد به آسپیرین حساسیت داشته باشد یا اهل سیگار کشیدن باشد، احتمال ایجاد آن افزایش مییابد. اگر بخواهیم یکی از شایعترین دلیل بروز پولیپهای بینی را نام ببریم، میتوانیم به التهابات مزمن ناشی از آلرژی، عفونت و عوامل دیگر و در درجهی دوم به موارد ارثی اشاره کنیم.
پولیپهای بینی در برخی از کودکانی که مبتلا به فیبروز سیستیک هستند مشاهده میشود. البته باید توجه کنید که بزرگ شدن شاخک بینی ممکن است با پولیپ اشتباه گرفته شود. کودکان ممکن است به دلایلی مختلفی مانند ترس از دکتر، چیزی درباره وضعیت بینی خود به شما نگویند. اگر کودک شما هنگام خواب خروپف میکند و دچار آبریزش بینی و مشکل در تنفس شده است، در اولین فرصت کودک خود را به مطب دکتر ببرید.
پولیپهای بینی در بیشتر موارد در حفرات بینی تشکیل میشود. این ناحیه محل تخلیه سینوسهای فکی، سینوسهای پیشانی، سینوسهای لانه زنبوری و سینوسهای مهم دیگر است. اگر پولیپ بزرگ شود، دهانهها را میبندد و فرد دچار سینوزیت میشود؛ زیرا هر روز باید میزان معینی از سینوسهای مختلف این ناحیه ترشح شود و اگر این امر انجام نگیرد، ترشحات به سیستم گوارشی راه پیدا میکنند و فرد را با خطرات بسیاری روبرو خواهند کرد.
یکی از اولین علائم ایجاد پولیپ، آبریزش و گرفتگی بینی ناشی از علل آلرژیک است. تغییر صدا، احساس پری بینی، بوی بد دهان، خارش بینی، کاهش دید، دوبینی، ورم اطراف چشم و نیاز به صاف کردن گلو به کرات نیز از علائم پولیپ بینی به شمار میرود. سپس با بزرگ شدن پولیپ و شدیدتر شدن علائم ذکرشده ممکن است فرد دچار خروپف شبانه شود. در موارد شدیدتر ممکن است تنفس فرد بیمار هنگام خواب قطع شود.
در مرحله بعدی، به دلیل بسته شدن راه دهانه سینوس، فرد سردرد، درد در صورت و دندانهای بالا، تضعیف و در نهایت از بین رفتن حس بویایی را تجربه خواهد کرد. همچنین ممکن است حس چشایی نیز تضعیف شود. در موارد شدیدتر ممکن است شکل استخوانهای صورت به همراه حالت چشم تغییر یابد.
ابتدا به یک پزشک مراجعه کنید و تمام علائمی را که مشاهده کردهاید را بازگو کنید. پزشک سوالاتی خواهد پرسید و سپس با معاینه معمولی پولیپ را تشخیص میدهد. البته ممکن است پزشک روشهای زیر را برای تشخیص پولیپ به شما پیشنهاد کند.
در این روش، یک لوله باریک از جنس فلز به نام آندوسکوپ میتواند ناحیه درون بینی را بزرگنمایی کند و همچنین نور کافی برای مشاهده آن را فراهم کند. پزشک با معاینه آندوسکوپی بینی میتواند درون بینی شما را همراه با مجاری سینوسها بهصورت کاملاً دقیق بررسی کند و تمام پولیپها، تومورها و حتی انحراف تیغه بینی تشخیص دهد.
اگر درمان دارویی موثر نباشد و پولیپ درون بینی شما نیاز به جراحی داشته باشد، پزشک به شما پیشنهاد کند قبل از جراحی، برای تعیین نوع و اندازه پولیپ و وضعیت سینوسها و سایر اندامهای نزدیک یک سی تی اسکن انجام دهید. سی تی اسکن به شما کمک میکند سایر مشکلات ساختاری و اختلالات بینی خود را شناسایی کنید.
با تست آلرژی که با آزمایش خون یا قرار دادن آلرژن روی پوست انجام میشود، میتوانید نوع آلرژی خود را شناسایی کنید. اگر آلرژی باعث ایجاد پولیپ شده باشد بهتر است خود آلرژی با داروهای تجویزشده پزشک درمان شود. البته گاهی درمان آلرژی امکانپذیر نیست و تنها راه حل عدم مصرف یا ارتباط با آلرژن است. پیش از تست آلرژی از آنتی هیستامین، فاموتیدین، دارو ضدآسم مانند اومالیزوماب، دیازپام، لورازپام، آمپتریپتیلن استفاده نکنید.
⦁ اگر آسم داشته باشید، راههای هوایی بینی ملتهب و در نتیجه منقبض خواهد شد.
⦁ اگر به آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن آلرژی داشته باشید.
⦁ اگر به بیماری فیبروز سیستیک (ایجاد ترشحات سفت و چسبنده در بینی) مبتلا باشید.
⦁ این نوع پولیپ در اعضای خانواده مشاهده شده باشد.
⦁ بیماری آسم خود را کنترل کنید.
⦁ از آلرژنهایی و مواردی مانند دود سیگار و گرد و غبار که منجر به ایجاد حساسیت میشود دوری کنید.
⦁ از بخور استفاده کنید تا درون بینی خود را مربوط نگه دارید. مرطوب بودن بینی منجر به بهبود یافتن سینوسها و جلوگیری از التهاب بینی میشود.
⦁ بهداشت فردی را رعایت کنید. برای مثال، دستهای خود را همیشه بهصورت مرتب شستشو دهید.
⦁ از شویندههای مخصوص بینی مانند سالین نرمال استفاده کنید.
⦁ از محلول آب نمک استفاده کنید.
⦁ یک رژیم غذایی مناسب داشته باشید.
با درمان پولیپهای بینی میتوانید آنها را حذف یا کوچک کرده و عوامل زمینه ای مانند آلرژی را رفع کنید. درمان پولیپهای بینی را میتوان به دو روش زیر انجام داد:
با داروهای تزریقی، موضعی و خوراکی میتوان پولیپها را کنترل و کوچک کرد. اما نباید انتظار داشته باشید که پولیپ کاملاً از بینی شما حذف شود. ترکیبات استروئیدی به صورت قطره یا اسپری در درمان طبی استفاده میشود و عوارض جانبی قابل توجهی ندارد. اسپری کورتون بیشتر از قطره مصرف میشود.
در صورتی که قطره و اسپری کورتون تاثیر نداشته باشد، کورتون به صورت خوراکی و تزریقی نیز تجویز میشود و میتوان گفت اثر بیشتر در مدت زمان کمتری در مقایسه با موارد ذکرشده قبلی دارد. اما توجه کنید اگر کورتون خوراکی و تزریقی بیشتر از تجویز پزشک چه از نظر دوز و چه از نظر زمان مصرف شود، ممکن است فرد بیمار دچار عوارضی شدید شود. اگر آلرژی و سینوزیت نیز داشته باشید، پزشک داروهایی مانند آنتی هیستامین و آنتی بیوتیک را برای درمان این موارد تجویز خواهد کرد.
اگر درمان دارویی موثر نباشد و حتی در موارد شدیدتر پولیپهای بینی بزرگتر شوند و عود کنند، باید با جراحی، پولیپ برداشته شوند. در برخی موارد نیز عوارض داروهای کورتون امکان درمان دارویی را غیرممکن میسازد. جراحی پولیپ نباید بهصورت سرپایی با وسایل ساده و قدیمی انجام گیرد؛ زیرا ممکن است پولیپهای بینی رو به وخامت بگذارد.
اگر تعداد پولیپها زیاد باشد و عملکرد سینوسها را تحت تاثیر گذاشته باشد، باید در اولین فرصت، جراحی پولیپ در کلینیک یا بیمارستان انجام شود. در جراحی از آندوسکوپ و لیزر استفاده میشود تا پولیپهای بینی کاملاً برداشته شود و احتمال بازگشت دوباره و عود آن به صفر نزدیک شود. در این نوع جراحیها که تقریباً زیر یک ساعت انجام میشوند، هیچ گونه برشی روی پوست شما ایجاد نمیشود.
همچنین بهتر است بدانید زمان جراحی به تعداد پولیپهای بینی و وضعیت آنها بستگی دارد. پس از جراحی باید درمان دارویی مانند مصرف کورتون ادامه یابد. دوران نقاهت جراحی پولیپ نزدیک به 1 یا 2 هفته است. اگر نکات مقاله هر آنچه که باید درباره پولیپ بینی بدانید به همراه دستورات پزشک را رعایت کنید میتوانید سریعتر از دو هفته، فعالیتهای عادی روزمره خود را انجام دهید.
پزشک ممکن است قبل از جراحی به شما توصیه کند آزمایش نوار قلب یا آزمایش خون انجام دهید. همچنین لیست تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک ارائه دهید؛ زیرا برخی از داروها نباید قبل از جراحی مصرف شود. اگر اهل سیگار کشیدن و دخانیات هستید، قبل از جراحی آنها را مصرف نکنید؛ زیرا نیکوتین سیگار میتواند بهبودی پس از جراحی را طولانیتر کند.
عود کردن پولیپهای بینی به عوامل بسیاری مانند نوع پولیپ و بیماری زمینهای بستگی دارد. برای مثال، اگر آسم دارید، احتمال عود کردن دوباره پولیپهای شما بیشتر از سایر افراد است. همچنین اگر جراح تجربه، مهارت و دقت کافی در این زمینه نداشته باشد ممکن است پولیپهای بینی شما دوباره عود کند؛ بنابراین، حتماً در انتخاب جراح به تجربه و مهارت او در حذف پولیپها دقت کنید. خود شما نیز برای عود نکردن دوباره پولیپهای بینی باید مراقب باشید و اثر این مراقبتها را دست کم نگیرید.
اگر میخواهید نتیجه دلخواهی از جراحی به دست آورید، علاوه بر دقت در انتخاب پزشک ماهر و باتجربه، نکات زیر را نیز رعایت کنید تا وضعیت پولیپهای بینی حاد نشود:
⦁ در ماه اول پس از جراحی بینی خود را با نرمال سالین (محلول سدیم و کلر) چند بار در روز بهصورت منظم و طبق تجویز پزشک شستشو دهید.
⦁ درون بینی خود را با استفاده از بخور همیشه مرطوب نگه دارید.
⦁ محیط منزل خود را با استفاده از دستگاه بخور و رطوبت ساز همیشه مرطوب نگه دارید.
⦁ همچنین مراجعه به پزشک و مصرف داروهای تجویز شده او مانند استروئید استنشاقی را فراموش نکنید.
⦁ اگر پولیپهای بینی منشا آلرژی دارد برای درمان آلرژی و عدم ارتباط با آلرژنها تلاش کنید.
⦁ همچنین اگر آسم دارید، حتماً برای درمان آن نیز اقدامات لازم را انجام دهید.
⦁ اگر هوای شهر آلوده است یا میزان گرد و غبار منطقه زندگی شما بالا است، از خانه خارج نشوید.
⦁ از دخانیات و سیگار حداقل دو هفته پس از جراحی استفاده نکنید.
⦁ از مایعات گرم به مدت 14 روز یا بیشتر استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است بینی شما خونریزی کند.
⦁ برای جلوگیری از خونریزی بینی، فعالیتهای سنگین و ورزشهای سنگین انجام ندهید.
پیشتر گفتیم که برای بهبود وضعیت پولیپهای بینی بهتر است یک رژیم غذایی سالم داشته باشید. روغن درخت چای، چای گلدنسال و هسته داخلی سیب را مصرف کنید؛ زیرا این موارد میتوانند وضعیت پولیپ را بهبود بخشند. غذاهای حاوی منیزم مانند آجیل و سبزیجات مخصوصا سبزیجات همخانواده کلم و حاوی روی مانند کاکائو و ماهی قزل آلا میتوانند بهصورت قابل توجهی در درمان سینوزیت و گرفتگی بینی موثر باشند. در مصرف چای گلدنسال از زیادهروی پرهیز کنید. همچنین اگر باردار هستید و به فرزند خود شیر میدهید، این چای را به شما پیشنهاد نمیکنیم.
مصرف آب زیاد را فراموش نکنید؛ زیرا آب به شما کمک میکند درون بینی خود را نرم و مرطوب نگه دارید. سایر خوراکیهایی که برای درمان پولیپ مفیدند، عبارتاند از: آناناس، سیب زمینی شیرین، پیاز، سیر، مرکبات، زردچوبه، مگنولیا، روغن کرچک، مکمل گیاهی زردینه، سرکه سیب و عسل. در کنار این خوراکیها، خواب کافی را فراموش نکنید.
هزینه جراحی پولیپ بینی به موارد مختلفی مانند مهارت جراح، هزینههای جانبی بیمارستان، وضعیت پولیپ بیمار و هزینه آزمایشات و داروها بستگی دارد؛ بنابراین بهتر است ابتدا به مطب یک پزشک ماهر و باتجربه مراجعه کنید تا پس از معاینههای معمولی و آندوسکوپی، هزینه دقیق جراحی به شما گفته شود. حتماً توصیههای پزشک رعایت کنید تا هزینه شما به هدر نرود و نیاز به جراحی مجدد نباشد.
اکنون که با تمام موضوعات مربوط به بیماری پولیپ بینی بهطور کامل آشنا شدید، بهتر است بدانید دکتر بیات شهبازی، یکی از جراحان پلاستیک مشهور در ایران، جراحی برداشت پولیپ بینی انجام میدهد. همانطور که پیشتر ذکر شد شما میتوانید همزمان با جراحی پولیپ، مشکلات دیگری مانند انحراف تیغه بینی یا شکستگی بینی را برطرف کنید. مشاهده تصاویر قبل و بعد از جراحی در سایت و اینستاگرام دکتر بیات شهبازی امکانپذیر است. اگر سوالاتی درباره جراحی پولیپ مانند هزینه جراحی پولیپ دارید میتوانید از بخش کامنت ها در انتهای این پست مطرح نمایید.
سلام وقت بخیر
شما پولیپ رو با لیزر انجام میدید؟
۴۷ سالم هست
هزینه پولیپ چقدر هست ممنون میشم پاسخ بدید
سلام. با اندوسکوپ انجام میدیم. جهت دریافت هزینه لطفا از طریق واتس اپ در ارتباط باشید